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Dear Ms. Cooper: 
 
Thank you for your letter to Mr. James Scott about the Family First Prevention Services Act 
(FFPSA) requirements for Qualified Residential Treatment Programs (QRTPs), Short-Term 
Residential Therapeutic Program facilities (STRTPs) in California and their intersection with the 
Medicaid Institution for Mental Diseases (IMD) exclusion.  I am responding on Mr. Scott’s 
behalf since Medicaid IMD coverage policy is within the Disabled and Elderly Health Programs 
Group’s portfolio. 
 
You provided a detailed explanation in your letter about California’s plans for implementation of 
the FFPSA requirements for QRTPs and why you believe that California’s STRTPs would not be 
considered IMDs.  Unfortunately, the Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) is 
unable to provide California the blanket assurance requested that STRTPs are not IMDs. Section 
1905(i) of the Social Security Act (Act) defines an IMD as a “hospital, nursing facility, or other 
institution of more than 16 beds, that is primarily engaged in providing diagnosis, treatment, or 
care of persons with mental diseases including medical attention, nursing care, and related 
services.”  QRTPs were added to title IV-E with no cross reference to Medicaid statute allowing 
them to be considered as an exception to the IMD exclusion. Additionally, title XIX was not 
changed as a result of the changes in title IV-E of the Social Security Act (the Act) as amended 
by Division E, title VII Family First Prevention Services Act of the Balanced Budget Act of 
2018 (BBA of 2018, Pub. L.1115-123 to exempt QRTPs from the IMD exclusion.   
 
As outlined in the September 2019 CMS guidance entitled, “Qualified Residential Treatment 
Programs (QRTP) and Serious Mental Illness (SMI) and Serious Emotional Disturbance (SED) 
Demonstration Opportunity Technical Assistance Questions and Answers,” CMS has not 
determined that all QRTPs will be IMDs.  Consistent with current practices, states must make an 
IMD assessment and determination on a facility by facility basis according to CMS’s existing 
statute, regulation and sub-regulatory guidance.  
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In title IV-E, a QRTP must be licensed as a “child care institution” and is defined as a program 
that “provides a trauma-informed model of care designed to address the needs, including clinical 
needs, of children with serious emotional or behavioral disorders or disturbances…”   
Section 4390 of the State Medicaid Manual (SMM) sets forth criteria for a state to consider when 
determining whether a treatment program is an IMD.  Applying the criteria, you have determined 
that STRTPs that serve more than 16 children are not IMDs. We understand you made this 
determination based on your assessment that the STRTPs are not licensed or accredited as 
psychiatric facilities, are not under the jurisdiction of the mental health authority, do not 
primarily provide mental health treatment, do not specialize in providing 
psychological/psychiatric care, as evidenced by the lack of a requirement for such staff, and the 
current need for institutionalization for most of the children stems from the need for foster care 
placement and dependency findings, not a mental or substance use disorder.  However, we 
believe your conclusions appear to be inconsistent with the criteria and other information in 
section 4390. 
   
Specifically, it appears the state misconstrues the criterion in item 5, paragraph C of section 4390 
that indicates, “The current need for institutionalization for more than 50 percent of all the 
patients in the facility results from mental diseases.”  While the state posits that “most” of the 
children are in the treatment programs for reasons other than their mental or substance use 
disorder, we note that the definition of a QRTP includes a requirement that the program is for 
foster care children with “serious emotional or behavioral disorders or disturbances.”  
Furthermore, the criterion in paragraph C of section 4390 needs to be applied on an individual-
by-individual basis in order to determine if more than 50 percent of the individuals in an STRTP 
are there because of their mental or substance use disorder.  Paragraph D of section 4390 states, 
“In applying the 50 percent guideline . . . determine whether each patient's current need for 
institutionalization results from a mental disease.  It is not necessary to determine whether any 
mental health care is being provided in applying this guideline.” Therefore, we emphasize that 
each child in each facility requires an individualized determination of the reason they are 
institutionalized. 
 
In addition, while the STRTPs may not be licensed as psychiatric facilities, the state reports that 
they do in fact provide, among other services, “mental health services.”  Additionally, even 
though the STRTPs may not be under the jurisdiction of the mental health authority, the state 
reports that the mental health services furnished in them must be overseen by the Department of 
Health Care Services (DHCS) and County Mental Health Plans and the mental health programs 
must be approved within one year of licensure. Finally, the state also reports that STRTPs by 
regulation have a “half-time equivalent licensed mental health professional for every six children 
and a psychiatrist available.”  Based on the foregoing, it appears that at least some of the 
STRTPs could be IMDs that are “primarily engaged in providing diagnosis, treatment, or care of 
persons with mental diseases.”  
 
If, as a result of this clarification, the state determines that some of the STRTPs are in fact IMDs, 
we note that CMS outlined several options for states to consider in its September 2019 QRTP 
guidance given that CMS does not have the statutory or regulatory authority to exempt QRTPs 

burlisa
Highlight



Page 3 – Jacey Cooper 
 
from the IMD exclusion.  States may consider QRTPs that meet federal requirements, including 
Conditions of Participation governing restraint and seclusion, and seek certification, as a 
psychiatric residential treatment facility (PRTF), which is one of the facility types in the 
inpatient psychiatric services benefit for individuals under 21 and are an exception to the IMD 
exclusion.  The state may also consider pursuing the section 1115 opportunity described in a 
November 2018 State Medicaid Director Letter entitled “Innovative Service Delivery Systems 
for Adults with a Serious Mental Illness or Children with a Serious Emotional Disturbance 
(SMI/SED)”.  As clarified in the September 2019 guidance, QRTPs determined by the state as 
IMDs may be added to the section 1115 demonstration request. California currently has an 
approved Substance Use Disorder (SUD) section 1115 demonstration.  CMS is available to 
provide technical assistance to California on developing an SMI/SED section 1115 
demonstration that would include QRTPs.   
 
Thank you again for your inquiry to CMS about QRTPs.  CMS appreciates and shares your 
concerns about providing quality care to vulnerable foster care children in California.  If you 
have further questions about QRTPs and the IMD exclusion, or would like to schedule a call to 
further discuss this letter, please contact Kirsten Jensen, Director of the Division of Benefits and 
Coverage, at 410-786-8146 or kirsten.jensen@cms.hhs.gov. 
 

Sincerely, 
 
 
 

Alissa Mooney DeBoy 
Director 
 

cc:  James Scott, Director Division of Program Operations 
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